Alopècia androgènica: Causes i tractament

L’alopècia androgènica és una condició mèdica que provoca una pèrdua progressiva dels cabells en homes i dones.

 

També coneguda com a calvicie de patró masculí o femení, és una de les formes més comunes de pèrdua de cabells i pot afectar significativament l’ autoestima i la qualitat de vida dels qui la pateixen.

 

En aquest article, aprofundirem en què és l’alopècia androgènica, les seves característiques principals, les causes que la desencadenen i les opcions de tractament disponibles.

 

A més, des de
Hair Solution
proporcionarem consells, cures pràctiques perquè puguis
prevenir la caiguda
així com manejar l’alopècia androgènica de manera efectiva i minimitzar el seu impacte en la vida quotidiana.

Alopècia androgènica: Què és i característiques principals

L’alopècia androgènica és un tipus de caiguda de cabells que afecta tant homes com dones i és una de les formes més freqüents de pèrdua de cabells.

 

Es caracteritza per un avançament progressiu dels cabells en àrees específiques del cuir cabellut, la qual cosa resulta en l’ aparició de zones calves o amb menor densitat capil·lar.

 

En els homes, l’alopècia androgènica es manifesta típicament amb entrades recessives a les sienes i una coronilla despoblada, mentre que en les dones, el patró sol implicar un avançament a la part superior del cap.

 

Una de les característiques principals de l’alopècia androgènica és el seu patró de distribució.

 

En els homes, sol manifestar-se amb entrades recessives a les sienes, formant la clàssica “M” a la línia dels cabells, i una coronilla despoblada a la part superior del cap.

 

D’ altra banda, en les dones, el patró típic d’ alopècia androgènica implica un avançament progressiu a la part central i superior del cuir cabellut, preservant generalment la línia dels cabells frontal.

Causes de l’ alopècia androgènica

L’alopècia androgènica, també coneguda com a calvicie de patró masculí o femení, és una de les formes més comunes de pèrdua de cabells i té el seu origen en una combinació de factors hormonals i genètics que afecten la salut i vitalitat dels cabells.

 

Tot i que és més freqüent en homes, també pot afectar dones, especialment després de la menopausa.

 

Si bé la presència d’ antecedents familiars directes d’ alopècia androgènica augmenta la probabilitat de desenvolupar-la, la seva absència no exclou la possibilitat de patir-la, ja que la genètica no és l’ únic factor determinant.

 

En els homes que experimenten alopècia androgènica, els fol·licles pilosos de la zona frontal, superior i coronilla són més sensibles a l’acció dels andrògens, que són les hormones masculines.

 

Aquests andrògens, entre els quals destaca la dihidrotestosterona (DHT), juguen un paper clau en el procés de miniaturització dels fol·licles pilosos.

 

La DHT és un metabolit de la testosterona que afecta la fase de creixement del cicle dels cabells, escurçant-la progressivament i resultant en la presència de cabells més fi, curt i incolor en el cuir cabellut. Amb el temps, els fol·licles es debiliten fins a desaparèixer, si no s’implementa un tractament adequat.

 

En general, l’alopècia androgènica comença a manifestar-se al voltant dels 20 a 25 anys, o fins i tot en edats més primerenques, tot i que el procés de pèrdua de cabell pot variar en cada persona.

 

És essencial comprendre que la presència d’ alopècia androgènica no sol estar associada a cap malaltia concomitant, i el seu desenvolupament està fortament influenciat per la combinació de factors hormonals i genètics.

Influència hormonal en l’alopècia

Com ja hem comentat, l’alopècia androgènica es veu directament influenciada per les hormones masculines, específicament la dihidrotestosterona (DHT).

 

Aquesta hormona actua sobre els fol·licles pilosos predisposats genèticament a l’afecció, provocant la seva miniaturització progressiva fins a ocasionar la seva atròfia completa i fibrosi.

 

El procés de pèrdua de cabell es deu a la sensibilitat d’ aquests fol·licles pilosos a l’ efecte de les hormones andrògenes.

 

La DHT, com a metabolit de la testosterona, escurça la fase de creixement del cicle dels cabells, la qual cosa resulta en una reducció de la mida i gruix dels cabells en les àrees afectades. Amb el temps, els fol·licles es tornen més febles i produeixen cabells cada vegada més fi i menys pigmentat, cosa que contribueix a l’aparició de la calvicie.

Genètica i herència en la calvicie

Si bé la causa genètica de l’alopècia androgènica és coneguda, encara no s’ha identificat un gen específic responsable d’aquesta condició.

 

L’ alopècia androgènica es considera una herència poligènica dominant, la qual cosa significa que diversos gens poden estar involucrats en la predisposició a aquesta forma de pèrdua de cabells.

 

La presència d’antecedents familiars amb alopècia androgènica augmenta significativament el risc de desenvolupar-la, però també es pot manifestar en persones sense historial familiar de calvicie.

 

Això suggereix que altres factors genètics i ambientals poden interactuar per influir en el desenvolupament d’ aquesta condició.

Símptomes de l’alopècia androgènica

L’alopècia androgènica segueix un patró específic de pèrdua de cabells, i la seva evolució es pot dividir en diferents fases. A continuació, veurem alguns símptomes que poden ajudar a identificar si ens trobem davant d’aquesta situació:

 • Pèrdua de densitat capil·lar: Un dels símptomes més evidents de l’alopècia androgènica és la miniaturització o disminució del diàmetre del pèl, que passa de forma progressiva. Això provoca una reducció en la densitat dels cabells en àrees específiques del cuir cabellut.
 • Molèsties al cuir cabellut: Algunes persones poden experimentar molèsties al cuir cabellut, com enrogiment o picors, a causa de la pèrdua de cabells i la disminució de la protecció capil·lar.
 • Caiguda excessiva de pèl: És comú notar una major quantitat de cabells al coixí, en pentinar-se o en moure els cabells. La caiguda del pèl pot ocórrer en diferents situacions i moments del dia.
 • Excés de caspa o greix: La miniaturització dels cabells pot portar a una producció excessiva de greix a les glàndules sebàcies del cuir cabellut, la qual cosa pot donar lloc a un augment de caspa o seborrea.
 • Caiguda prematura dels cabells: En alguns casos, l’alopècia androgènica pot començar de forma prematura, fins i tot en l’adolescència o en la joventut primerenca (20-30 anys), cosa que pot ser motiu de preocupació per als qui l’experimenten.
 • Alteracions al cuir cabellut per exposició solar: Amb l’ evolució del quadre d’ alopècia androgènica, també es poden observar alteracions en el cuir cabellut associades amb l’ exposició solar crònica. La disminució de la densitat capil·lar redueix la protecció enfront dels raigs solars, la qual cosa pot ocasionar danys en la pell del cuir cabellut.

 

És important tenir en compte que cada individu pot experimentar aquests símptomes de manera diferent i que l’alopècia androgènica pot manifestar-se de manera progressiva al llarg del temps.

 

Si s’ observen aquests símptomes o se sospita de la presència d’ aquesta condició, és recomanable consultar un especialista en salut capil·lar per a un diagnòstic precís i determinar el millor tractament per a cada cas particular.

 

A
Hair Solution
comptem amb professionals qualificats per
identificar l’alopècia androgènica i tractar-la
a temps.

Identificant els primers signes de l’ alopècia

Reconèixer els símptomes inicials de l’alopècia androgènica és crucial per buscar tractament primerenc i abordar la condició abans que progressi significativament.

 

Com en gairebé tots els problemes, la
prevenció i la detecció primerenca dels símptomes de l’alopècia androgènica
a constitueixen vies molt adequades per tractar-lo.

 

En aquest sentit, és molt important cuidar la higiene diària, usar productes cosmètics adequats i parar atenció a diferents aspectes de la nostra vida per intentar avortar la caiguda.

 

Però la millor manera de saber si tens alopècia androgenètica és acudint a un tricòleg, el metge especialista en problemes amb el cuir cabellut.

 

Ell podrà saber si pateixes d’aquesta forma d’alopècia. Els nostres tricòlegs estan a la teva disposició.

Alopècia androgènica al llarg del temps

A mesura que progressa l’alopècia androgènica, la pèrdua de cabell es pot tornar més evident, afectant diverses àrees del cuir cabellut.

 

És important tenir en compte que hi ha tractaments mèdics i tècniques capil·lars que poden ajudar a aturar o alentir la progressió de l’alopècia androgènica.

 

Els avenços tecnològics han permès desenvolupar teràpies que faciliten el procés d’estabilització d’aquesta forma d’alopècia al llarg del temps.

 

A
Hair Solution
, comptem amb professionals qualificats i una varietat de tractaments i tècniques capil·lars que s’adapten a les necessitats individuals de cada pacient.

 

Des de tractaments farmacològics fins a teràpies infiltrades i, en casos més avançats,
l’empelt capil·
lar pot ser una opció per augmentar significativament la densitat capil·lar.

 

Tractament de l’ alopècia androgènica

El
tractament per a l’alopècia androgènica
pot variar segons el grau de pèrdua de cabells i les necessitats específiques de cada pacient. A continuació, es presenten algunes de les opcions més comunes utilitzades per abordar aquesta condició:

 • Medicaments: Existeixen fàrmacs aprovats per les autoritats sanitàries que s’han mostrat efectius per frenar o retardar la caiguda dels cabells en l’alopècia androgènica. Entre ells es troben el Minoxidil i el Finasteride. El Minoxidil pot presentar-se com una solució tòpica que s’ aplica directament en el cuir cabellut i ajuda a estimular el creixement de nous fol·licles pilosos, o bé en comprimits, més efectius i fàcils d’ assimilar pel cos, ja que van directament al flux sanguini, permetent incidir en l’ arrel del fol·licle. D’altra banda, el Finasteride és un medicament oral que actua inhibint l’acció de la dihidrotestosterona (DHT), hormona responsable de la miniaturització dels fol·licles. Ambdós tractaments solen ser efectius, especialment quan s’inicien en les primeres etapes de l’alopècia.
 • Teràpies amb làser: La teràpia de làser de baixa intensitat és una opció no invasiva que pot ajudar a millorar la salut dels cabells en persones amb alopècia androgènica. El làser estimula el flux sanguini en el cuir cabellut, la qual cosa afavoreix el creixement dels cabells i la regeneració dels fol·licles debilitats.
 • Tractaments tòpics: A més del Minoxidil, hi ha altres tractaments tòpics que poden ser beneficiosos per a l’alopècia androgènica, com xampús i condicionadors amb ingredients específics per enfortir els cabells i millorar la seva aparença.
 • Mesoteràpia capil·lar: La mesoteràpia és un tractament que consisteix en l’aplicació de petites dosis de nutrients i vitamines directament al cuir cabellut, així com plasma enriquit en plaquetes (PRP). Aquesta teràpia pot estimular el creixement dels cabells i millorar la seva qualitat.
 • Trasplantament capil·lar: En casos avançats d’ alopècia androgènica, on ja s’ ha produït una pèrdua significativa de cabells, el trasplantament capil·lar pot ser una opció efectiva. Aquesta intervenció quirúrgica consisteix a trasplantar fol·licles pilosos d’àrees donants del cuir cabellut a les zones afectades, aconseguint un resultat natural i durador.
 • Pròtesis capil·lars: Una altra opció i a més una que a Hair Solution coneixem molt bé són les pròtesis capil·lars. Aquesta solució ha millorat molt en els últims anys sent cada vegada més utilitzada. Una solució 100% adaptada a cada persona, indolora, indetectable i instantània que permet portar una vida totalment normal.

 

És important destacar que cada pacient és únic i que no tots els tractaments funcionen igual per a totes les persones.

 

Per això, és fonamental consultar un
especialista en salut capil·lar
per obtenir un diagnòstic precís i determinar el tractament més adequat segons les característiques individuals de cada cas.

 

Amb un enfocament personalitzat i un tractament integral, és possible enfrontar l’alopècia androgènica i recuperar la confiança en l’aparença capil·lar.

 

Encara tens dubtes si pateixes alopècia androgènica? No et preocupis, en Hair Solution som aquí per ajudar-te. El nostre equip d’especialistes en salut capil·lar compta amb l’experiència i coneixements necessaris per brindar-te una avaluació precisa i un diagnòstic certer.

AUTOR

Post relacionats

8 raons per triar Hair Solution.
Res arriba per casualitat. Puc demostrar-t'ho amb proves i dades que et faran entendre el perquè ...
Llegir més →
De debò que porto pròtesis capil·lar?
Les pròtesis capil·lars d'última generació. Fa un parell de dècades enrere, les pròtesis capil·lars no eren ...
Llegir més →
Complexos en la societat i els estàndards de bellesa
Els estàndards de bellesa Perfectes, alts, cabell abundant, dents blanques, llavis carnosos, prims, músculs marcats, pell ...
Llegir més →
close-form
Dona-li una nova oportunitat al teu pèl. Deixeu-vos les teves dades i comença avui mateix!

Ens comprometem amb els teus resultats.
Som líders en solucions capil·lars a Europa.

👉 Més de 10 anys d’ experiència.

👉 Líders europeus en solucions capil·lars.

👉 T’acompanyem durant tot el procés.